Ukri ry Rotating Header Image

Uncategorized

Ukrin Vuoden kynä Lavarunosiivelle

Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri ry:n Vuoden kynä -palkinto myönnettiin tänä vuonna Joensuun Lavarunosiipi ry:lle. Palkinto luovutettiin puheenjohtaja Hanna Rentolalle kirjamatineassa Joensuun pääkirjaston Muikku-salissa 17. marraskuuta.

Vasemmalta: Joensuun Lavarunosiipi ry:n puheenjohtaja Hanna Rentola, Ukri ry:n puheenjohtaja Jussi Hyvärinen ja Ukri ry:n varapuheenjohtaja Eija Pääkkö. Kuva: Seija Salminen.

Vuoden alussa toimintansa käynnistänyt Lavarunosiipi-yhdistys on tehnyt energisen sisääntulon Joensuun kulttuuriskeneen. Yhdistys, jonka tavoitteena on edistää lavarunoutta kulttuurina ja taiteenlajina, tuo runon elävänä sinne, missä ihmiset ovat.

Lavarunoudessa runous palaa juurilleen. Jo kauan ennen kirjoitustaitoa, kirjoja ja kirjallisuutta oli runous: puhuttuna, laulettuna ja tanssittuna.  Lavarunous ja painettu runous ovat toisiaan ruokkivia voimia, jotka yhdessä muodostavat rikkaan ja monimuotoisen Runouden isolla alkukirjaimella.

Vuoden kynä myönnetään kirjallisesti ansioituneelle henkilölle tai kirjallisuutta edistäneelle taholle. Kynällä on palkittu vuodesta 1988. Vuonna 2021 tunnustuksen sai kirjailija ja kuvataiteilija Ninka Reittu.

Pohjois-Karjalan kirjamatineat 17.11. ja 24.11.

Ukri järjestää torstaina kello 17.11. klo 17.30 kirjamatinean pääkirjaston Muikku-salissa ja torstaina kello 24.11. klo 17.30 uusien kirjojen illan Pääkirjaston Taiteiden aukiolla.

Jos sinulta on ilmestynyt tai ilmestyy kirja vuoden 2022 aikana ja haluat tulla esittelemään sitä jompanakumpana iltana, ota yhteys puheenjohtaja Jussi Hyväriseen tai sihteeri Mari Salmelaan.

Kutsu Ukri ry:n syyskokoukseen

Tervetuloa Ukri ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen. Kokous pidetään Arttelin tiloissa (Merimiehenkatu 32, Joensuu) torstaina 20.10.2022 kello 17.30. Kokouksessa päätetään vuoden 2023 toimintasuunnitelma ja talousarvio, valitaan yhdistyksen puheenjohtaja ja muut johtokunnan jäsenet vuodelle 2023, valitaan tilintarkastajat, vahvistetaan jäsenmaksun suuruus sekä käsitellään muut mahdolliset asiat.

Kokous jatkuu Ukrin illalla, jossa vieraana runoilija Tommi Tihtarinen.

parhain terveisin,

Ukri ry:n johtokunta

Runoilta Arttelissa 2.6.

Torstaina 2. kesäkuuta kello 18 pidetään Arttelissa Ukrin ilta Kari Tahvanaisen muistoksi. Ohjelmassa on Karin runojen lukemista ja vapaamuotoista muistelua. Kaikki Ukrin ystävät ovat tervetulleita.

Kari Tahvanaisen runokokoelmat:

Armas aika, 1997
Tähdenlento leimalla, 1997
Vuosi kertaa, 1997
Nomadi, 2002
Kosmoskynällä, 2009
Ei haittaa, 2015

Lisäksi runoja on julkaistu useissa antologioissa.


Outopia-kirjoituskilpailusta: Kuten Outopian kotisivuilla on tiedotettu, tapahtuma ja kirjoituskilpailu on peruttu. Outopian yhteistyökumppanina toiminut Ukri kuitenkin pyrkii jollain tavalla huomioimaan kirjoituskilpailuun osallistuneet. Paraikaa käymme läpi kilpailun sihteerinä toimineen Kari Tahvanaisen jäämistöä ja mikäli kaikki kilpailuun lähetetyt työt löytyvät, tiedotamme asiasta ja jatkotoimenpiteistä kesäkuun loppuun mennessä. // Edit: valitettavasti kilpailutöitä ei löytynyt, joten asiaa ei voi mitenkään edistää. Pahoittelumme.

Kari Tahvanainen 1957-2022

Alkuviikosta saimme suru-uutisen: Ukrin pitkäaikainen aktiivi, tiedottaja, johtokunnan jäsen, entinen puheenjohtaja ja kunniajäsen, kirjailija Kari Tahvanainen on kuollut pyöräilyonnettomuudessa lauantaina 23. huhtikuuta 2022.

Karin äkillinen poismeno on valtava isku sekä yhdistyksellemme että Pohjois-Karjalan kulttuurielämälle. Kari oli Ukrin väsymätön puuhamies, idearikas, aikaansaava ja aktiivinen kulttuurikeskustelija. Voi sanoa, että hän omisti elämänsä kirjallisuudelle sekä kirjoittajana että yhdistysihmisenä. Hän toimi aktiivisesti myös muun muuassa Suomen maakuntakirjailijat ry:ssä, Joensuun kirjallisuustapahtuman järjestelytoimikunnassa ja Outopia-tapahtuman järjestelyissä.

Karilla oli laajat verkostot, ja hänen äkillinen kuolemansa on järkyttänyt ja surettanut monia. Ukrille on tullut kyselyitä, mihin osoitteeseen voi toimittaa suruadressit ja muut muistamiset omaisille. Osoitteen saa ottamalla yhteyttä puheenjohtaja Jussi Hyväriseen, jussi.hyvarinen(at)uef.fi.

Jussi Hyvärinen

Ukri ry:n puheenjohtaja

Kuva & sana -taidenäyttely

Omakustanneilta 20.4.

ke 20.4. klo 18 – 19 Omakustanneilta Joensuun pääkirjaston Taiteiden aukiolla, kirjaston toinen kerros, Koskikatu 25. Omakustantajat, olette tervetulleita esittelemään viime vuosina julkaistuja uusia teoksianne. Tietoa omakustantamisesta antaa joensuulainen Painokanava-digipaino. Tiedustelut ja ilmoittautumiset Ukrin puheenjohtaja Jussi Hyväriselle, jussi.hyvarinen@uef.fi. Tervetuloa kuulemaan uusista mielenkiintoisista omakustanteista. Vapaa pääsy. Yhteistyössä Ukri, Joensuun pääkirjasto ja Painokanava

Tarinaniskennän Pohjois-Karjalan karsinnat

Tarinaa isketään taas kilpailumielessä Joensuun kaupungintalon El Capitan -kellariravintolassa, Rantakatu 20. Ajankohta on torstai 28.4. klo 18.00 alkaen. Yleisöä toivotaan mukaan osallistumaan ja kannustamaan. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Tilaisuudessa valitaan pohjoiskarjalainen tarinaniskijä 16.7.2022 pidettäviin SM-kisoihin, Kärsämäelle, missä Pohjois-Karjalan tarinoitsijat ovat aina pärjänneet. Kaikenkarvaiset sanasepot, tarinaniskijät ja veitikat ovat tervetulleita osallistumaan nyt aluksi karsintoihin.
Kisassa kerrotaan omakohtainen, julkaisematon tarina ilman rooliasuja tai muuta rekvisiittaa. Tärkeää on noudattaa aikarajaa – tarina pitää pystyä sujauttamaan seitsemään minuuttiin! Mutta tyylillisesti juttu voi olla ihan yhtä hyvin niin koominen, opettavainen kuin traaginenkin.
Aluemestaruuskilpailun voittaja saa 100 euron matkarahan Kärsämäelle ja tuleva Suomen mestari 500 euron pääpalkinnon – sekä uskomattoman paljon julkisuutta! Valtakunnallisessa finaalissa toiseksi sijoittunut kuittaa 300 euroa ja kolmanneksi tullut 200 euroa.
Tuomariston puheenjohtajana on Pentti Stranius ja jäseninä Jussi Hyvärinen ja näyttelijä Seppo Timonen.
Ennakkoilmoittautumiset 15.4. mennessä Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukrin puheenjohtaja Jussi Hyväriselle, jussi.hyvarinen@uef.fi. Lisätietoja häneltä ja Pentti Straniukselta, Pentin puh. 040 769 3420 / s-posti: pentti.stranius@telemail.fi.

Yhteistyössä Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri, Joensuun Teatteriravintola ja Kärsämäen kunta

Kevätkokouskutsu

to 24.3. klo 17.30 Ukrin kevätkokous Arttelissa, Merimiehenkatu 32, Joensuu. KOKOUSKUTSU. Käsitellään sääntöjen määräämät asiat. Jäsenet, tervetuloa kokoukseen ja kahville. Jatkamme iltaa sitten Ukrin illalla.

Ukrin Kuva & sana -taidenäyttely

KUVA & SANA – TAIDENÄYTTELY 25.4. – 20.5.2022

KUTSU

Sanallinen ja kuvallinen luovuus kulkevat usein käsi kädessä. Heräsi ajatus Ukrin jäsenten taidenäyttelystä, koska kirjoittavien jäsenten joukossa on samalla kuvalliseen ilmaisuun suuntautuneita ihmisiä.

Taidenäyttely toteutetaan keväällä 2022, paikka on Joensuun pääkirjaston Muikku-sali ja ajankohta 25.4.-20.5.2022.

Voit osallistua näyttelyyn 1-3 teoksella, ja jos siihen liittyy teksti, sen voisi liittää mukaan ja esille.

Ilmoita halukkuutesi maaliskuun aikana Seija Salmiselle: salminens@kolumbus.fi tai 0407074761. Häneltä saat tarvittaessa lisätietoja. Osallistujia informoidaan lähempänä näyttelyn pystytystä, joka on ma 24.4.

Näyttelytila on rajallinen, ja jos halukkaita on enemmän kuin on tilaa, valitsemme näyttelyn osallistujat. Jos taas osallistujia ei ole tarpeeksi, noudatamme kutsumenettelyä.