Ukri ry Rotating Header Image

Uncategorized

Ukri ry:n syyskokouskutsu

 

Ukri ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään Arttelissa, Merimiehenkatu 32, keskiviikkona 11.11. klo 17.30. Käsitellään sääntömääräiset asiat eli Ukrin 65-vuotisjuhlavuoden 2021 toimintaan liittyvät asiat.

Ilta jatkuu klo 18 Ukrin illalla. Siinä on kirjailijavieras, lisätietoja myöhemmin.

Kahvipannu kuumana.

Käsidesiä ja kasvomaskeja on käytettävissä. Pidetään turvavälit ja tullaan vain terveinä paikalle.

 

Johtokunta

 

 

Ukrin Vuoden kynä 2020 Brahean Kriivareille

 

Brahean Kriivarit ry. on palkittu Ukrin Vuoden kynä -tunnustuspalkinnolla Aleksis Kiven päivän ja yhdistyksen 50-vuotisjuhlavuoden merkeissä.

KYNA2

Brahean Kriivarit on tuonut intoa ja yhteisyyttä Ylä-Karjalan kirjoittajille jo puolen vuosisadan ajan. Yhdistyksen toiminta eli 2000-luvun alussa hiljaiseloa, mutta nykyisin yhdistys toimii jälleen aktiivisesti. Osoituksena siitä on mm. Kolin kainalossa -juhla-antologia.

Alueellinen kirjoittajayhdistys on huomattava tuki paikallisille kirjoittajille ja kirjailijoille. Se tuo myös tärkeän lisän alueen kulttuurielämään yleensä. Juhlavuonna sisaryhdistys Ukri onnittelee pirteää Brahean Kriivareita.

“Lieksalaiset herrat ja rouvat polkaisivat 1970-luvulla kirjoittajayhdistyksen halusta tavata samanhenkisiä kirjoittamiseen hurahtaneita lieksa-pielisjärveläisiä. Polkaisu ei ollut hetken asia. Ei. Siihen tarvittiin monen monta keskustelijaa ja keskustelua, soittoja, tapaamisia, kokouksia ja kahvikutsuja. Lopulta: hyppy tuntemattomaan! – Terttu Heiskanen-Timonen Kolin kainalossa -antologian historiikissa.

Ukrin Vuoden kynän on suunnitellut outokumpulainen Yrjö Tenovuori. Palkinto myönnetään kirjallisesti ansioituneelle henkilölle tai kirjallisuutta edistäneelle taholle. Kynällä on palkittu jo vuodesta 1988. Nyt kynä jaettiin 33. kertaa. Viime vuonna tunnustus meni kirjailija Tapani Kinnuselle.

9.10.2020

 

Pohjois-Karjalan omakustannematinea 21 vuotta

OKOMAITNEA21VEE

Maakunnan omakustannematinea on yhtä vanha kuin Joensuun kirjallisuustapahtuma. Perustimme omakustannematinean maakunnan kirjailijamatinean rinnalle, koska omakustanteita alkoi ilmestyä yhä enemmän. Niillä on oma tärkeä paikkansa kirjallisuudessa. Eilen oli 21. omakustannematineamme. Yhteistyössä Joensuun pääkirjasto ja kirjapaino Grano.

 

Joensuun kirjallisuusviikko 2020

JOENSUUNKIRJALLISUUSVIIKKO2020

Outopia 29.8.

OUTOPIA2020ESITE

Joensuun kirjallisuustapahtuma siirtyy ensi vuoden syksylle

ODOTUS

SADE

Kuvat vuoden 2019 Joensuun kirjallisuustapahtumasta. Kuvaaja: Kari Tahvanainen

 

Tiedote 10.8.2020

Tapahtuman työryhmä ilmoittaa pahoitellen, että Joensuun kirjallisuustapahtumaa ei voida järjestää tänä syksynä koronavirusepidemian epävarman tilanteen vuoksi. Pitkän harkinnan jälkeen siirtäminen jäi ainoaksi vaihtoehdoksi, sillä haluamme taata esiintyjille, yleisölle ja työntekijöille turvalliset olosuhteet.
Tapahtuman tälle vuodelle suunniteltu ohjelma esiintyjineen siirretään mahdollisuuksien mukaan vuodella eteenpäin. Uusi ajankohta on 17.–19.9.2021.

Lisätietoja: lisbe.svahn@gmail.com, puh. 045 259 2429

***

PS. Joensuun kirjallisuusviikon yritämme järjestää pienimuotoisena. Viikon ohjelma tulee Ukrin sivuille www.ukri.net

– Kari Tahvanainen, kirjallisuusviikon koordinaattori, puh. 050 356 1903

 

 

Kulta-kirjoituskilpailun voittajat

Kultakirjoittajia palkittiin Outokummussa

Outopia-tapahtuman valtakunnallinen Kulta-aiheinen kirjoituskilpailu kiinnosti kirjoittajia myös ulkomailla; kaukaisin palkinto meni Reykjavikiin saakka. Itse monitaiteellinen outokumpulainen tapahtuma peruuntui kesäkuulta koronaepidemian takia.

Lasten sarjan voitti Hilja Sorsa Onttolasta Tähtien kulta tarinallaan. Toiseksi tuli Olivia Hattinen Mänttä-Vilppulasta, kolmanneksi Loa Tuulianna Smaradottir Suhonen Reykjavikista Islannista. Neljänneksi sijoittui Lila Sallinen Joensuusta ja viidenneksi Joona Malinen Kuopiosta.

Nuorten sarjan voiton nappasi Jenni Kataja Vihdistä tarinallaan Hyvää yötä ja huomenta, toiseksi tuli Milla Enroth Espoosta ja kolmanneksi Tilda Seppänen Joensuusta. Neljänneksi ponnisti Anna Funck Turusta ja viidenneksi Susanna Otakari Turusta.

Aikuisten sarjan voiton vei Satu Virtanen Tampereelta tarinallaan Kultaiset päivät, toiseksi sijoittui Marjaana Orkoneva Masalasta ja kolmanneksi Maria Kaijanmäki Haapamäeltä.  Neljänneksi tuli Raimo Robert Ojanen Helsingistä ja viidenneksi Elisa Siltala Lappeenrannasta.

Parhaat kirjoittajat palkittiin raha-, lahjakortti- ja kirjapalkinnoin., kunniakirjojen lisäksi. Kyseessä oli jo kymmenes Outopian kirjoituskilpailu. Kilpailutöitä tuli 129 kappaletta. Tekstit olivat enimmäkseen proosaa, mutta myös muutama runo oli mukana. Painopiste oli aikuisten sarjassa, johon tuli suurin osa kirjoituksista. Koronakevään erikoisuus oli, että lasten tekstejä tuli vähän; etäopetuksessa ei kaiketi ehditty innostamaan kirjoittamaan.

Kilpailutekstit todistivat vanhan sanonnan todeksi: moni asia on kultaakin kalliimpaa. Terveys, rakkaus, ystävyys, rauha, ne ja monet muut ovat kultaa kalliimpia, niitä ei voi mitata kullassa eikä rahassa. Kullan monet ulottuvuudet olivat esillä kilpailutöissä. Yrittipä eräässä tarinassa robotti opetella kullan kaikkia merkityksiä, mutta joutui luopumaan yrityksestä ja jäi odottamaan ohjelmoijaansa.

Tuomaroinnista vastasi kirjailijayhdistys Ukri. Tuomariston puheenjohtajana toimi kirjailija Kari Tahvanainen ja muina tuomareina runoilijat Seija Salminen ja Arto Pippola. Tuomaristo arvioi, että parhaat tekstit erottuivat helposti. Ne olivat omaperäisiä ja suomen kieltä oli käytetty taitavasti ja vivahteikkaasti. Monessa tarinassa oltiin kullankaivuureissulla Lapissa. Vihjeeksi kirjoittajille tuomaristo esitti, että matkakertomukseenkin pitäisi saada jännitettä ja yllätyksiä.

Aiempien vuosien kirjoituskilpailujen teemoina ovat olleet utopia, outo, satu, taika, rohkeus, jännitys, aarre, uni ja metsä. Parhaista kirjoituksista on tarkoitus koota antologia, jossa esitellään myös Outopian historiaa. Kirjalle haetaan parhaillaan rahoitusta.

Kilpailua ovat tukeneet Joensuun Suomalainen Kirjakauppa, Helka Kettunen ja Outokummun kaupunki.

 

 

Ukkosen kesänumero

Ukkosen kesänumero ilmestyy kesäkuun lopulla.

32-sivuinen lehti täynnä asiaa. Mukana myös tietokilpailu.

UKKONEN1JA22020valmis

Uusia teoksia 2020 Pohjois-Karjala

Uusia teoksia ukrilaisilta ja muilta pohjoiskarjalaisilta kirjailijoilta alkuvuonna 2020

 

Aikuisten romaanit

Nelli Hietala: Varotoimia. Karisto

Tiina Lehikoinen: Kukkien kapina : yökertomuksia. Like

Markku Mielonen : South Africa – Finland. BoD

Jukka Niskanen: Corpus alienum : jännitysromaani. Atrain&Nord

Jokke Saharinen: Sielunveljet. Nysalor-kustannus

Tuula-Liina Varis: Sattunut syntymään. WSOY

 

Lasten- ja nuortenkirjallisuus

Jutta Tynkkynen: Etsivätoimisto Mysteeri ja Vihreä lohikäärme. Myllylahti

 

Runot

Miika Nuutinen: Tietämisen hetket jättivät minut. Basam Books

Arto Pippola: Luonto kuvina. Mediapinta

 

Kesäinen kirjailta Ohvanassa

KESAINENKIRJAILTAOHVANASSA2020