Ukri ry Rotating Header Image

kesäkuu, 2018:

Ukkosen kesänumero

UKKONENkansi

Ukkosen kesänumero on ilmestynyt.

Ukri toivottaa hyvää kesää

Toimintaamme kesällä

pe 6.7. klo 13 Miihkali Arhippaisen patsaan kesäinen kukitustilaisuus, Runon, suven ja Eino Leinon päivänä Joensuun Ilosaaressa  Miihkalin kukittaa tänä kesänä Ukri ry:n varapuheenjohtaja Kari Tahvanainen. Osa tilaisuudesta on ulkona, osa Kerubin sisällä, joko Rajakapteenin pirtissä tai salissa; sisätiloissa on myös kahvitarjoilu. Ohjelmassa on myös muun muassa Joensuun Naiskuoron esityksiä. Joensuun Kalevalaiset Naiset ry

ke 11.7. klo 17 – 19 Joensuun Popkadulla Maiju Lassila -lukumaraton.  Tule lukemaan Maiju Lassilaa! Lukuvuorot á 15 minuuttia, varataan paikan päällä. Kävelykadulla Kekäleen kohdalla. Mysteeri-kirjastoauto on paikalla. Päivällä klo 14 – 17 Runokaraoke samassa paikassa! Yhteistyössä Joensuun seutukirjaston kanssa

pe 20.7. klo 11 – 11.30 Ukri Joen kulttuuritorilla – Ukrin runoratas esiintyy eli ukrilaiset esittävät omia runojaan. Ilmoittautumiset Kari Tahvanaiselle, kartsa.tahvanainen@gmail.com

to 16.8. klo 19 Joensuun Parafestin kirjallisuus- ja runoilta ravintola Sointulassa, Kirkkokatu 22, Joensuu. Marja Korhonen, runoilija Erkki J. Vepsäläinen, luovan kirjoittamisen ryhmän runoja, musiikkivieraana runoilija Vladimir Rudak. Yhteistyössä Parafest ja Ukri

to 16.8. klo 18 – 20 Karhufestivaalin kirjallisuusilta Ilomantsin kirjastossa, Mantsintie 11. Metsänpeitto – Mitä tapahtuu puille, tapahtuu ihmisille, vierailijoina sarjakuvataiteilija Sanna Hukkanen ja kulttuurintutkija Inkeri Aula, haastattelijana kirjailija Kari Tahvanainen/Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri ry. Yhteistyössä Karhufestivaali, Ilomantsin kirjasto ja Ukri. Vapaa pääsy. – Metsänpeitto-näyttely kirjastolla 7.-30.8.2018. Avoinna Karhufestivaalin aikaan to 16.8. klo 10-18, pe 17.8. klo 10-15 sekä la 18.8. klo 10-14.

 

Uni-kirjoituskilpailun tulokset

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Palkittuja yhteiskuvassa järjestäjien Anja Karhapään (vas.) ja Kari Tahvanaisen (vas.takana) kanssa. Kuva: Aura Savolainen

 

Outopia-tapahtuman valtakunnallinen Uni-kirjoituskilpailu kiinnosti kirjoittajia kautta maan. Outokumpulaiset lapset kahmivat palkintoja kuten useana vuonna aiemminkin. Nuorten ja aikuisten sarjoissa palkinnot menivät ympäri maata. Mitalisijoilla jaettiin rahapalkintoja ja pistesijoilla kirjapalkintoja. Kyseessä oli jo kahdeksas Outopian kirjoituskilpailu. Tulokset julkistettiin Outopia-tapahtumassa Outokummussa lauantaina 9.6..

Lasten sarjan voitti Aava Kervinen Outokummusta. Toiseksi tuli Aliina Vänskä Outokummusta, kolmanneksi Enni Pakarinen Helsingistä. Neljänneksi Petra Kinnunen Outokummusta, viidenneksi Julia Monni Lehmosta ja kuudenneksi Vella Kulju Outokummusta.

Nuorten sarjan voiton nappasi Essi Hakala Nurmeksesta, toiseksi tuli Veera Laukkanen Joensuusta ja kolmanneksi Elina Ryynänen Joensuusta. Neljänneksi ponnisti Kia Kavander Nokialta, viidenneksi Henna Hara Nurmeksesta ja kuudenneksi Liina Sorvari Varjakasta.

Aikuisten sarjan voiton vei Jesse Eteläaho Turusta, toiseksi sijoittui Hanna Pärnä Helsingistä ja kolmanneksi Virpi Eronen Viinijärveltä. Neljänneksi tuli Mikael Helasvuo Helsingistä, viidenneksi Pirja Peltomäki Keravalta ja kuudenneksi Vuokko Juurisoja Joensuusta.

Kilpailutöitä tuli 202 kappaletta. Tekstit olivat enimmäkseen proosaa, mutta myös muutama runo oli mukana. Lasten sarjaan tuli 46 työtä, nuorten sarjaan 24 ja aikuisten sarjaan 132 työtä.

Unta lähestyttiin monesta kulmasta. Uni painajaisena tai vapauden valtakuntana, toisena todellisuutena, enneunet, unen ja kuoleman suhde, unen mysteeri kaiken kaikkiaan.

Tuomaroinnista vastasi kirjailijayhdistys Ukri. Tuomariston puheenjohtajana toimi kirjailija Kari Tahvanainen ja muina tuomareina runoilija Jussi Hyvärinen sekä kuvittaja ja kulttuurin sekatyöläinen Suvi-Tuuli Reittu.

Tuomaristo arvioi kilpailutöiden tasoa hyväksi, joukosta oli vaikea erottaa parhaita palkittavaksi. Moni muukin olisi palkinnon ansainnut. Ilahduttavaa oli huomata, miten moni lapsi ja nuori oli osallistunut kilpailuun. Nykyisin kun kirjoittaminen ei ole välttämättä mikään in-juttu. Aikuisilta kirjoittajilta toivottiin enemmän ajattelua laatikon ulkopuolelta, erilaisia katsantokantoja. Ei turhaa selittelyä, ajattele luovemmin, lopeta tarina hyvin ja jätä siihen jännite, oli tuomariston ukaasi aikuisille kynäniekoille.

Aiempien vuosien kirjoituskilpailujen teemoina ovat olleet utopia, outo, satu, taika, rohkeus, jännitys ja aarre. Parhaista kirjoituksista on tarkoitus koota antologia, jossa esitellään myös Outopian historiaa. Kirjalle haetaan parhaillaan rahoitusta.

Kilpailua ovat tukeneet Pohjois-Karjalan Kulttuurirahasto ja Joensuun Suomalainen Kirjakauppa.

www.outopia.fi

 

Outopia

image001