Ukri ry Rotating Header Image

Uni-kirjoituskilpailun tulokset

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Palkittuja yhteiskuvassa järjestäjien Anja Karhapään (vas.) ja Kari Tahvanaisen (vas.takana) kanssa. Kuva: Aura Savolainen

 

Outopia-tapahtuman valtakunnallinen Uni-kirjoituskilpailu kiinnosti kirjoittajia kautta maan. Outokumpulaiset lapset kahmivat palkintoja kuten useana vuonna aiemminkin. Nuorten ja aikuisten sarjoissa palkinnot menivät ympäri maata. Mitalisijoilla jaettiin rahapalkintoja ja pistesijoilla kirjapalkintoja. Kyseessä oli jo kahdeksas Outopian kirjoituskilpailu. Tulokset julkistettiin Outopia-tapahtumassa Outokummussa lauantaina 9.6..

Lasten sarjan voitti Aava Kervinen Outokummusta. Toiseksi tuli Aliina Vänskä Outokummusta, kolmanneksi Enni Pakarinen Helsingistä. Neljänneksi Petra Kinnunen Outokummusta, viidenneksi Julia Monni Lehmosta ja kuudenneksi Vella Kulju Outokummusta.

Nuorten sarjan voiton nappasi Essi Hakala Nurmeksesta, toiseksi tuli Veera Laukkanen Joensuusta ja kolmanneksi Elina Ryynänen Joensuusta. Neljänneksi ponnisti Kia Kavander Nokialta, viidenneksi Henna Hara Nurmeksesta ja kuudenneksi Liina Sorvari Varjakasta.

Aikuisten sarjan voiton vei Jesse Eteläaho Turusta, toiseksi sijoittui Hanna Pärnä Helsingistä ja kolmanneksi Virpi Eronen Viinijärveltä. Neljänneksi tuli Mikael Helasvuo Helsingistä, viidenneksi Pirja Peltomäki Keravalta ja kuudenneksi Vuokko Juurisoja Joensuusta.

Kilpailutöitä tuli 202 kappaletta. Tekstit olivat enimmäkseen proosaa, mutta myös muutama runo oli mukana. Lasten sarjaan tuli 46 työtä, nuorten sarjaan 24 ja aikuisten sarjaan 132 työtä.

Unta lähestyttiin monesta kulmasta. Uni painajaisena tai vapauden valtakuntana, toisena todellisuutena, enneunet, unen ja kuoleman suhde, unen mysteeri kaiken kaikkiaan.

Tuomaroinnista vastasi kirjailijayhdistys Ukri. Tuomariston puheenjohtajana toimi kirjailija Kari Tahvanainen ja muina tuomareina runoilija Jussi Hyvärinen sekä kuvittaja ja kulttuurin sekatyöläinen Suvi-Tuuli Reittu.

Tuomaristo arvioi kilpailutöiden tasoa hyväksi, joukosta oli vaikea erottaa parhaita palkittavaksi. Moni muukin olisi palkinnon ansainnut. Ilahduttavaa oli huomata, miten moni lapsi ja nuori oli osallistunut kilpailuun. Nykyisin kun kirjoittaminen ei ole välttämättä mikään in-juttu. Aikuisilta kirjoittajilta toivottiin enemmän ajattelua laatikon ulkopuolelta, erilaisia katsantokantoja. Ei turhaa selittelyä, ajattele luovemmin, lopeta tarina hyvin ja jätä siihen jännite, oli tuomariston ukaasi aikuisille kynäniekoille.

Aiempien vuosien kirjoituskilpailujen teemoina ovat olleet utopia, outo, satu, taika, rohkeus, jännitys ja aarre. Parhaista kirjoituksista on tarkoitus koota antologia, jossa esitellään myös Outopian historiaa. Kirjalle haetaan parhaillaan rahoitusta.

Kilpailua ovat tukeneet Pohjois-Karjalan Kulttuurirahasto ja Joensuun Suomalainen Kirjakauppa.

www.outopia.fi

 

Comments are closed.