Ukri ry Rotating Header Image

Kustannusyhtiö Ilias lahjoitti kirjavarastonsa Ukrille

Kustannusyhtiö Ilias on saanut loppuun kirjavarastonsa selvittelyt. Kirjailijat ovat saaneet varastossa olevia teoksiaan käyttöönsä. Kesällä Pohjois-Karjalan museo Hilma sai myös osan kirjoista. Loput teokset on lahjoitettu Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukrille.

LAATIKOTUKRILLA

Ilias aloitti julkaisutoimintansa Joensuussa vuonna 1999. Uransa aikana se on julkaissut lähes 150 teosta. Kaunokirjallisuuden lisäksi tuotantoon on kuulunut historiaa, sarjakuvia, venäläistä käännösfilosofiaa, Karjalan evakkoja ja kielioppia, urheilua, elämänmakuisia tarinoita maakunnasta ja koko Suomesta. Nyt toiminta on päättynyt.

Iliaksen hallituksen puheenjohtaja Kaisu Piiroinen, kustannusyhtiön edesmenneen toimitusjohtaja Yrjö Piiroisen tytär, kertoo, että kyselyjä yksittäisistä kirjoista on tullut runsaasti ympäri Suomea.

– Monelle olen joutunut vastaamaan, että kirjoja ei ole, ne ovat loppuunmyytyjä. Lahjoituksen kautta toivomme, että loput kirjoista jatkavat matkaansa ja palaavat ihmisten luettaviksi. Niteiden joukossa on myös harvinaisuuksia, joko tarinoidensa tai genrensä puolesta, joten olisi ollut surkeaa jättää niitä varaston perälle.

– Pohjoiskarjalaiselle kirjallisuudelle Ilias on ollut käänteentekevä julkaisuväylä, Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukrin varapuheenjohtaja ja tiedottaja Kari Tahvanainen kuvailee.

– Iliaksen perustajat Yrjö Piiroinen ja Jouni Postari ovat tehneet valtavan työn kirjojen julkaisemisessa. Iliaksen julkaisutoiminta on ollut hämmästyttävän laaja-alaista. Monet kirjailijat ovat päässeet aloittamaan uransa ”Ykän tallissa”. Myös mm. muistelmakirjojen tekijät ovat saaneet teoksiaan julkisuuteen pienen itäisen kustantamon kautta. Muistelmien maisemat ovat usein olleet vanhassa Karjalassa. Ukri haluaa saattaa kirjalahjoituksen teokset uusien lukijoiden käsiin.

Eniten kirjojaan Iliaksen kautta julkaisseita kirjailijoita ja runoilijoita ovat Hannu Pitkänen (7 teosta), Pasi Hirvonen (7 teosta), Veikko Huotarinen (6 teosta), Anna-Liisa Alanko (5 teosta), Pirkko Hänninen (5 teosta) ja Pertti Ehrnrooth (4 teosta).

Luettelo julkaistuista teoksista on verkkosivuilla www.ilias.fi

wwwlogo

Comments are closed.