Ukri ry Rotating Header Image

Runosuu

Mikä tai kuka on Runosuu?

Ukri järjesti vuonna 2008 viidennen kerran valtakunnallisen omien tekstien esityskilpailun, Runosuun. Ensimmäisen kerran tittelistä kilpailtiin kesällä 1993 Pielisjoen rannassa suuressa karnevaaliteltassa. Tämän jälkeen runosuut ovat kilpailleet neljän vuoden välein.

Runosuun voittajat:

1993 Laila Lampinen-Hietikko
1997 Tapani Tavi ja Nollasta Celsius
2000 Riitta Leivo
2004 Ilkka Tahvanainen

2008 Simo Salo

2012 – seuraava Runosuu lähestyy…

Runosuu pyritään järjestämään seuraavan kerran vuonna 2013 – rahoituksen haku on käynnissä.

___

Runosuu 2008 – historiaa

Vuonna 2008 Runosuu tulee osaksi Joensuun Kirjallisuustapahtuman ohjelmistoa. Esikarsinta käytiin kesäkuussa käsikirjoitusten ja av-tallenteiden avulla. Esikarsintaan osallistui 22 kilpailijaa eri puolilta Suomea. Runosuun esikarsintaraatiin kuuluivat kirjallisuuden tutkija, FT Eija Komu ja edellisen Runosuun voittaja Ilkka Tahvanainen. Kirjailijayhdistys Ukria raadissa edustivat varapuheenjohtaja Kari Tahvanainen sekä johtokunnan jäsenet Kanerva Tuominen ja Henri Leppänen.

Ukri kiittää  kaikkia esikarsintaan osallistuneita. Toivotamme jokaiselle intoa ja menestystä kirjoittamisen saralla! Semifinaaliin esikarsintaraati valitsi 25.6. seuraavat esiintyjät:

Franck Päivikki, Salo
Harinen Raino, Joensuu
Hilli-Karomäki Merja, Lieksa
Hämäläinen Mirja, Riihimäki
Koivunen Anja, Joensuu
Nuutinen Miika, Joensuu
Nyyssönen Virve, Turku
Poikela Lea, Rovaniemi
Remes Anna-Liisa, Imatra
Salo Simo, Kotka

Runosuun semifinaali ja finaali järjestetään Joensuun Pakkahuoneella (Rantakatu 2b), perjantaina 19.9. Semifinaali on klo 12 – 15, finaali klo 19 – 20. Esitettävien tekstien tulee olla samat, jotka on lähetetty esikarsintaan, mutta tekstejä saa muokata ja viimeistellä. Kilpailijoiden käytössä on muutamia mikrofoneja ja äänentoistolaitteisto.

Runosuun yhteydessä Pakkahuoneella käydään klo 15.00 alkaen maakunnallisen Tarinatähti-kilpailun finaali. Ukrin Sanaratas-jaoston järjestämässä kisassa ala-asteikäiset nuoret kertovat omia tarinoitaan.

Runosuun semifinaalin ja finaalin tuomareina on vuosien varrella ollut lausunnan, teatterin ja kirjallisuuden ammattilaisia aina runoilija Jarkko Lainetta myöten. Tällä kertaa Runosuun ja Tarinatähden tuomareina toimivat kirjailija Mari Mörö, näytelmäkirjailija Hanna Kirjavainen ja edellisen Runosuun voittaja Ilkka Tahvanainen. Palkintoina jaetaan 2.000 euroa. Runosuun ja Tarinatähden tapahtumat Pakkahuoneella ovat kokonaisuudessaan maksuttomia ja avoimia kaikille kiinnostuneille.

Vuoden 2008 Runosuu-kilpailun järjestämistä ovat tukeneet Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan rahasto sekä Joensuun kaupungin kulttuuritoimi. Tarinatähden järjestämistä on tukenut Valtion kirjallisuustoimikunta. Kiitos!

Lataa A6-kokoinen flyeri (pdf).
Lataa logo.

– – – – – – – – – –

Runosuu – säännöt:

Runosuu on valtakunnallinen omien tekstien esittämiskilpailu, jonka järjestää Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri ry.

1. Kilpailuun voi osallistua yksin tai pienellä ryhmällä. Esitettävien runojen tai muiden tekstien on oltava omia.

2. Rekvisiitan ja musiikin käyttö on sallittua.

3. Sopiva esityksen kesto on 5 – 10 minuuttia.

4. Kilpailun karsinta päättyy 30.5.2008, johon mennessä esitettävien tekstien on oltava raadilla. Tekstien lisäksi mukaan voi liittää käsikirjoituksen tai muun selvityksen (esim. tallenne cd:llä, c-kasetilla, VHS-videolla tai minidiskillä) esitystavasta. Mukana on oltava ainakin esiintyjän tai esiintyjien nimet ja osoite. Materiaali postitetaan Ukrin varapuheenjohtaja Kari Tahvanaiselle, Sepänkatu 49 A 8, 80100 Joensuu. Materiaalia ei palauteta.

5. Karsintaraadin nimeää Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri ry:n johtokunta.

6. Loppukilpailu jakaantuu semifinaaliin ja finaaliin. Semifinaaliin kutsutaan 10 esiintyjää tai ryhmää. Valituille ilmoitetaan 30.6.2008 mennessä. Finaaliin pääsee kolme parasta esiintyjää tai ryhmää. Semifinaali ja finaali järjestetään Joensuun Pakkahuoneella, Rantakatu 2b, perjantaina 19.9. Joensuun Kirjallisuustapahtuman yhteydessä. Semifinaali on klo 12 – 15, finaali klo 19 – 20. Käytettävissä on muutamia mikrofoneja ja äänentoistolaitteisto. Runosuun yhteydessä käydään samana päivänä semifinaalin jälkeen Pakkahuoneella Tarinatähti-kilpailun finaali.

7. Kilpailussa jaetaan rahapalkintoina 2.000 euroa tuomariston päättämällä tavalla.

8. Kilpailun järjestäjällä Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri ry:llä on oikeus taltioida kilpailu. Lisätiedot: varapuheenjohtaja Kari Tahvanainen, kari.tahvanainen@joensuu.fi, 050-3561903, ja Ukrin kotisivuilta www.ukri.net