Ukri ry Rotating Header Image

Biisinikkarikurssit

Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri ry.

MEDIATIEDOTE
16.6.2009
heti julkaisuvapaa

* * * Sanasepoksi popkadulta * * *

Uusia sanoittajia koulitaan tänä kesänä neljän päivän biisinikkarikurssilla Joensuun popkadulla 13.7. alkaen. Opettajina toimivat tunnetut sanasepot Pauli Hanhiniemi ja Hehkumo -bändistä eli Hanhiniemi, sanoitusopit, ja Ville Rauhala, sävellysopit.

Kurssilla voi opetella kokonaisten laulujen tekemistä tai keskittyä pelkästään sanoittamiseen. Sinne voi tulla myös kaverin kanssa tekemään lauluja ja ottaa omia soittimia mukaan. Koulutus sopii niin konkareille kuin aloittelijoillekin ja osallistujille taataan asiallinen palaute.

Koulutukseen 13 – 16.7. pääsee 40 eurolla tai peräti ilmaiseksi, jos on jäsenenä kirjailijayhdistys Ukrissa, Joensuun Popmuusikoissa tai Grand Old Rockers of Joensuu -yhdistyksessä. Kurssilaisia otetaan vain rajoitettu määrä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset ja lisätietoja Juha Leinoselta, juha.leinonen@joensuu.fi.

Biisinikkarikurssi jatkaa joensuulaisia musiikkiperinteitä. Kesäkursseja on järjestetty jo vuodesta 2005. Sanoittajakoulutuksen ”uusi aalto” alkoi 2003 jatkamaan 1990-luvun alussa pidettyjä kursseja. Hankkeen puuhamiehinä ovat toimineet musiikkikulttuurin monitoimimies Juha Leinonen ja kirjailija Kari Tahvanainen. Päärahoittajana toimii Luovan säveltaiteen edistämissäätiö Luses.

”Älä masennu, vaikka sinua lauluntekijänä pidettäisiin omituisena ihmisenä, onhan niitä sellaisiakin tyyppejä jotka työkseen kiertävät formula-autoilla ymmyrkäistä rataa eivätkä koskaan pääse pidemmälle. Ja sitten on vielä niitä tyyppejä jotka makailevat sunnuntait sohvalla ja katselevat niitä toisia jotka turhanpäiten ajelevat ymmyrkäistä rataa. Ne vasta ovatkin omituisia. Laulujen väsääminen on älykkäiden ihmisten haastavaa puuhaa, ja vaikka sinulle naurettaisiin, älä välitä.” – Heikki Salo

Lisätietoja: Juha Leinonen, juha.leinonen@joensuu.fi, 050 – 461 9954

* * * * * * * * * *

H I S T O R I A A

SANOITTAJASEMINAARIT JOENSUUSSA 2003 – 2008

Joensuussa pidettiin 1990-luvun alussa muutamia sanoittajakursseja. Näille kursseille on myöhemmin pyydetty ja nyt saatukin jatkoa niin nuorten soittajien kuin kirjoittajienkin taholta. Näissä merkeissä syntynyt työryhmä Kari Tahvanainen ja Juha Leinonen, sekä alussa myös säveltäjä Yari, aloitti keväällä 2003 sanoittajakurssien valmistelun.

Sanoittajakoulutusta onkin toteutettu nyt seuraavasti:

•    26. – 28.8.2003 Biisinikkarikurssi jonka yhteydessä Tekijöiden ilta yhteistyössä Elviksen kanssa. Tekijöiden illan lopuksi järjestettiin myös Iltaklubi jossa esiintyi kurssilaisia ja Heikki Salo. 34 osallistujaa.

•    17.- 18.4.2004 Biisinikkarikurssi. Jatkokurssi. Opettajana Heikki Salo.

•    21. – 22.5.2005 Raplyriikkakurssi. Opettajana Matti Huhta alias Seremoniamestari. 12 osallistujaa.

•    18.12.2005 Biisinikkarikurssi. Opettajana Mikko Perkoila. 12 osallistujaa.

•    11. – 12.7.2006 Biisinikkarikurssit: Räppikurssi, opettajana Matti Huhta (Sere) (19 osallistujaa) ja sanoittajakurssi, opettajana Katriina Honkanen, 5 osallistujaa.

•    20. – 21.10.2007 Biisinikkarikurssi, opettajana Kauko Röyhkä. (13 osallistujaa) Tehtiin omia biisejä, sanat ja sävel. Lopuksi uusia biisejä esitettiin ravintola Wanhassa Jokelassa.

•    6. – 9. 7.2008 Biisinikkarikurssi, opettajana Kauko Röyhkä. (12 osallistujaa) Tehtiin omia biisejä, sanat ja sävel.

•    22. – 23.11.2008 Biisinikkarikurssi, opettajana Pauli Hanhiniemi. (12 osallistujaa) Tehtiin omia biisejä; osa teki vain sanoituksia, osa sekä sanoituksia että sävellyksiä.

Sanoittajakurssitoiminta on tullut mahdolliseksi Luovan säveltaiteen edistämissäätiön Lusesin apurahan turvin. Sen lisäksi olemme saaneet avustuksia Joensuun Popmuusikot ry:ltä ja Grand Old Rockers of Joensuu ry:ltä. Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri ry. on hoitanut käytännön asioita kuten mainostuksen ja taloudenhoidon. Kurssit ovat olleet maksuttomia yhteistyötahojen jäsenille, muilta olemme perineet pienen osallistumismaksun.

Koulutuksen vastaavat:
Juha Leinonen, trubaduuri, Ilosaarirockin ja Joensuun Popmuusikot ry:n veteraani
Kari Tahvanainen, kirjailija, YTM, Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukrin varapuheenjohtaja